Harvardský psychedelický klub

21.09.2015 10:23

Vzhledem k tomu, kolik jich mám rozečtených, dočtených je pomálu, ale mám tu jednu třešinku a tou jest kniha od Dona Lattina, Harvardský psychedelický klub – ano, houbičky a LSD :) Co odstartovalo hippie a šedesátá léta? Ano, profesor s Harvardu, co se o prázdninách sjel houbičkami v Mexiku, Tim Leary.

Harvard pak spojil hlavní osoby druhé poloviny minulého století, kteří chtěli pomocí LSD změnit svět. Byl to právě Timothy Leary, Richard Alport, později známý jako Ram Dass, Huston Smith a Andrew Weil, kdo rozpoutali éru „Nové Ameriky“ a hippízáctví. Nového pohledu na to, jakým by měl člověk být a jaké hodnoty vyznávat. Možnost, jak si rozšířit vědomí a být ve spojení se vším a se všemi.

Tim Leary zažil tehdy v Mexiku něco úžasného, zhltal houbičky a procitl ve spojení s celým světem, on byl všechno. Byl to tak silný zážitek, že se vrhl do výzkumu psylocibinových hub, později LSD, ve velkém. Podával je studentům, vězňům i kolegům v řízených tripech. Všichni věřili tomu, že pokud člověk zažije tak silné spojení se světem a druhými lidmi, bude lepší…

V rámci výzkumu se pravidelně sjížděli LSD a věřili, že spasí svět.

Pravidlem je, že každá spásná myšlenka končí většinou průserem a tohle není výjimka. Některým se nelíbilo, že v rámci výzkumu, zaštiťovaného Harvardskou univerzitou, jsou studentům podávány drogy. Tim Leary a Richard Alport byli vyhozeni z Harvardu a nedlouho potom se rozešli. Richard Alport odjel do Indie, aby se vrátil jako Ram Dass a Timothy Leary se ukrýval ve Švýcarsku před Americkou justicí.

V knize jsou zajímavě popsány cesty všech, kteří měli s touto érou co dočinění. Představí vám cesty i pohledy, které jednotlivce potkali a kam je tripy na LSD, houbičkách i jiných drogách dovedli. Zajímavé čtení, takže kdyby se náhodou stalo, že byste neměli do čeho píchnout, sáhněte -  ne po houbičkách či LSD, ale po Harvardském psychedelickém klubu… i když… :)