Houbičky, LSD a holotropní dýchání

21.03.2015 10:17

 

O co tu jde, o změněné stavy vědomí, které by nám prý mohli pomoci v tom, co to vlastně vědomí je, kdo jsme, kde a proč. Kdy se člověk dostane do jiného stavu vědomí, aniž by musel něco požít, či si tělesně ublížit? Třebas spánek a snění, hypnóza bo právě holotropní dýchání (HD). Zabývá se jím právě transpersonální psychologie. Proč to? Změněný stav vědomí může léčit, transformovat. Kdože s tím vůbec přišel? Psychiatr původem z Čech, Stanislav Grof. Blázen nebo genius??? Holotropní znamená něco jako „orientovaný k celistvosti nebo pohybující se směrem k celistvosti“. Při HD by mělo dojít k velmi hluboké a kvalitativní změně vědomí… Něco na tom bude. Vždyť spousta kmenů, historických nebo současných si takové stavy navozovala nebo navozuje. Spousta lidí co hulí, rekreačně baští houbičky nebo různý pilule, to dělají právě pro to jakési propojení se sebou se všemi a vším.

„Tato účinná metoda sebepoznání (HD) v sobě slučuje poznatky z moderního výzkumu vědomí, hlubinné psychologie a různých spirituálních praktik. Zážitky při HD přesahují obvyklou zkušenost prostoru, času a hranic ega.“

Metoda HD vypadá asi tak. Sejde se skupina nadšených, zvědavých, nejistých či dychtivých lidí. Logicky je potřeba vytvořit bezpečný prostor mezi všemi a hlavně ve dvojici, ve které podstoupíte HD, jako dýchající i jako přísedící „hlídač a uklidňovač“. Do toho vám hraje rytmická psychedelická hudba, ryhle dýcháte čili hyperventilujete. Pracuje se s tělem a na závěr vyšvihnete nějakou tu expresivní malbu. Zní to zajímavě, no ne?

„První setkání s mimořádnými stavy představovala z intelektuálního i emočního hlediska náročnou výzvu. (…) Po pravdě řečeno, prožíval a pozoroval jsem věci, které v rámci věděckého světového názoru, k němuž jsem byl vychován, byly považovány za nemožné a vůbec se neměly stát, a přesto se neustále děly. (Grof, 2007a, str.12)“

Ovšem, je tu spousta kritických hlasů, které zpochybňují účinky HD v terapii či výklad zážitků v tomto stavu. Upozorňují na možná trvalá poškození, spuštění psychóz, sebevražedných pokusů a panických strachů, trvalou změnu osobnosti a tak… Kde je pravda, kdo ví… Snad, jít do toho a udělat si vlastní názor?

Bo si to zjednodušit a polknout nějakou tu hubku. Je to bio, zadarmo a ještě vyrazíte do přírody… Drobný problémek jest, že je to tak trochu nelegální, teda, ne ten výlet a konzumovat bio, ale konzumovat právě tyhle bio magické houby.

 

Psychouš